Liczebność ptaków

Jastrząb gołębiarz, znany także pod inną nazwą jastrzębia zwyczajnego, to dużych rozmiarów ptak drapieżny, który pochodzi z rodziny jastrzębiowatych. Miejscem, które wybrał sobie ten ptak do zamieszkiwania, jest przede wszystkim strefa lasu iglastego znajdująca się na północnej półkuli ziemskiej. Jastrzębia gołębiarza spotkać można więc w Europie, Azji, Ameryce Północnej, a także północnych częściach Afryki.

Jastrząb gołębiarz należy raczej do ptaków będących gatunkiem osiadłym. Koczowanie gatunku zauważyć można tylko poza okresem lęgowym, kiedy to ptaki zamieszkujące chłodniejsze rejony Ameryki Północnej oraz Azji udają się w stronę obszarów, które charakteryzują się trochę łagodniejszym klimatem. W Polsce jastrząb gołębiarz występuje szalenie nielicznie, a pojawiająca się zima jest dla niego pretekstem do dalekich wędrówek, podczas których szuka odpowiednio łagodnego klimatu.

Ptaki liczebność

Powierzchnia ciała dorosłych ptaków jastrzębia gołębiarza jest szaro popielata. Inny jest natomiast spód, którego jasny popiel przeplata się dodatkowo z poprzecznymi, falistymi prążkami. Uznaje się to za szalenie charakterystyczną cechę morfologii  jastrzębia gołębiarza. Inaczej wyglądają natomiast młode osobniki, których wierzch ciała jest wyraźniej brązowy, a faliste prążki zastąpione są przez plamki, których kształt porównuje się do spadających kropel wody. Czytaj dalej Liczebność ptaków